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Article 18 - LAYOFF – FREQUENTLY 

ASKED QUESTIONS 
 

 
 
  
Q.  Under what circumstances will a layoff occur?  Q.  Is early retirement  
A.        possible when a layoff occurs? 

• Lack of funds     A.  Yes.  If 50 or more employees are laid off 

• Lack of work     in a state institution (or employee unit) or the  

• Efficiency of operations    number laid off exceeds 10% of the employee 

• Abolishment of a position   population at the institution (or employee unit), 
then the agency must establish an early  

Q.  Will the union and/or the employee be notified  retirement program. 
in advanced when a layoff will occur?   
A.  Yes.  The agency must notify the union before,  Q.  Can an employee fill a posted vacancy if he/she 
or when, they submit their rationale to the Ohio   is going to be laid off? 
Department of Administrative Services for a layoff.  A.  Yes if the position is in the same classification 
The notice to the employee must be hand delivered  and the employee is qualified to perform the duties. 
14 days (or mailed 17 days) prior to the layoff.   An agency can also make other vacant positions avail- 
        able for displaced employees. 
Q.  Can the union challenge the agency’s decision 
to layoff employees?      Q.  Who can a laid off employee bump? 
A.  Yes, if management does not follow the proper   A.  The employee can bump a least senior employee if 
procedures according to state law and the collective  they are qualified to perform the job duties of the 
bargaining agreement, the union can challenge the  position he/she is bumping into.  The employee must  
layoff.  If the employer fails to properly implement   follow the bumping sequence below by displacing the  
the rationale and actions it forwards to DAS for    least senior person within the same or related 
approval, it may be grievable.      Class series (job groups as defined by Appendix I)   
        within the same office, institution or county.  (Article 
Q.  What is a paper layoff?     18.04) 
A.  A paper layoff is figuring out on paper who   1.  Bump the least senior person in the same 
will bump into what position before the actual   classification title. 
layoff takes place.  Employees facing potential   2.  Bump the least senior person in a classification  
layoff will receive an Order of Displacement form  in the same or equal pay range as the current  
to fill out and return to indicate their willingness  classification the employee is in.  If there is more than  
to exercise their displacement and bumping options.  one such classification the choice will be ordered by 
This form is used during the paper layoff process   seniority with the least senior person being displaced. 
to help assure employee rights are properly    3.  Bump the least senior person in the next lower 
protected, and it helps the union and management  classification title in the classification series. 
move quickly to assist employees who do not have   4.  Bump the person with the least state seniority in 
displacement options.       the same or equal pay range in descending order.  In 
            this case remaining classifications in your job grouping 
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would be organized by pay range with a displacement  Q.  Will I be required to displace into a vacancy? 
alternative if you had more seniority than the least  A.  It depends.  Employees displacing in the office, 
senior person holding the classification.    institution or county may select between a vacancy and  
5.  If the order of displacement offers no displacement   a position occupied by an employee.  Employees are 
rights the employee may then displace into the    encouraged, however, to displace into vacant positions 
geographic jurisdiction (defined by Appendix J) using  as such action can avoid a subsequent displacement of 
the same displacement sequence that is outlined in  other employees.  Available vacancies must be filled  
1-4 above.  (Article 18.05)  Employees have the   before an employee can bump into the geographic  
right to maintain their appointment type (i.e.,   jurisdiction.  Employees who bump into the  
full-time, part-time) in the first two priority locations  geographic jurisdiction (Appendix J) will be required to 
they identify in the geographic area providing they   displace into a vacancy if one is available before they 
have enough seniority.      can bump the least senior employee.  
6.  If no displacement option exists above, the person may  
displace within the geographic jurisdiction into a  Q.  Can the bumping procedure and requirements be 
classification the employee held within the past 5  altered? 
calendar years within the agency. (Article 18.06)   A.  Yes.  Per Article 18.17 the agency and union 
        representative involved in a particular layoff can agree 
Q.  Do I have to take a part-time position  in my  to alter the procedure.  Questions about possible 
county or institution (Article 18.04) before I am   alterations should be directed to your chapter  
allowed to displace into the georgraphic jurisdiction   president and the staff representative assigned to your 
(Article 18.05)?       chapter. 
A.  No.  If no full time positions are left for you to  
bump into and the only position available as an    Q.  How long will a laid off employee have recall rights  
option is part-time, you do not have to  take it   or reemployment rights? 
before displacing a least senior employee in the    A.  An employee whose classification is changed as a   
geographic jurisdiction if you do not want part-   result of bumping and displacement or who is laid off, 
time work.       has recall rights or reemployment rights for 24 months  
        from the effective date of layoff. 
Q.  If I do not meet the qualifications of the  
positions description of the least senior person-what   Q.  What is the difference between recall and 
happens?       reemployment? 
A.  You may displace the next least senior person  A.  Recall is the return to the same, similar or  
in the classification where you are able to perform  related class series in the same agency.  Reemployment 
the duties.       is the return to the same classification in a different 
        agency.  
Q.  If I do not have any options to bump in my office, 
Institution or county, do I have any choices with 
respect to different locations in the geographic 
jurisdiction? 
A.  Employees will be given an opportunity to  
prioritize the locations for displacement in the 
wider geographic jurisdiction providing they have  
more seniority than the least senior employees 
at other work locations.  Prior to displacement 
in the geographic jurisdiction the employee will 
be given seniority lists to help them determine 
what displacement opportunities exist.  Final 
displacement choices will also depend on the  
choice exercised by other laid off employees    (continued) 
who have more seniority. 
 
 



 
 
Q.  If I bump under Article 18.05 but my  A.  Yes.  Employees who are on sick leave, military leave, 
classification doesn’t change, do I have   leave without pay or disability leave will not have their date 
recall rights back to my original office,    of layoff extended by the leave. 
county or institution?      
A.  No, but under article 18.12 if you    Q.  If I choose to be laid off rather than exercise any of  
submit a bid/apply for a vacancy in your   my displacement options, will I still be eligible for   
original office, county or institution, you will  unemployment payments? 
have a right to fill that vacancy before it can  A.  Yes 
be filled by promotion or transfer per 
Article 17. 
 

Q.  If I am out on sick leave, military leave,   Reference: 
leave without pay or disability leave, can I 
still be laid off?        Article 18 
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