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STATE OF OHIO CONTRACT SERIES 

 
 

ARTICLE 37 – UNION EDUCATION 
TRUST (UET) 

 
 

Career Improvement Program (CIP) 

 
Q:  How do I qualify?   
 

A: You must be an eligible State of Ohio 
bargaining unit employee on the start date of the 
term to apply for tuition assistance. 
 
 
Q:  What courses can I take? 
 

A: College Credit Voucher Program (CV) and 
College Credit Reimbursement Program (CR) - Any 
college-credit course at a regionally accredited 
school that is related to any job in state service is 
acceptable. Regional accreditation is accepted from 
organizations such as North Central Association of 
Colleges and Schools. See your school's directory 
for course information. Vouchers may also be 
issued for pre-approved courses from career 
colleges listed on the UET website. UET will pay for 
a course only once. 
 
Vocational Education Program (VE) - Only pre-
approved courses listed in the Vocational 
Education Program page of the UET website are 
eligible. UET will pay for a course only once. 
 
Specialty Education (SE) - Only the courses listed in 
the Specialty Education section of the UET website 
are eligible. UET will pay for a course only once. 
Updates for eligible classes and additional 
information can be found online at 
www.UedTrust.org.  
 
 
 
 

Q.  How much Financial Assistance May I receive 
through CIP? 
 
  A. You may receive up to $5,000.00 for fiscal year 
through CIP.  
 
Q:  How do I sign up?   
 

A: You can apply online or download 
application forms by clicking the "Applications" link 
on the UET website.  Also, you can mail your paper 
applications to UET, P. O. Box 3270, Westerville, 
OH 43086.  For customer service, contact the UET 
by email: at Support@UedTrust.org or by phone at 
1-(866) 436-7900.   
 
 
Q:  Will my supervisor support me?  
 

A: The program is set up to allow you to shape 
your future without the involvement of your 
supervisor. You deal directly with the UET staff. All 
information regarding your participation in UET 
programs is confidential to the maximum extent of 
the law. However we encourage you to discuss 
your career opportunities with your supervisor.   
 
 
Q:  What about grades?   
 

A: Grades are not used to determine eligibility. 
However, you will receive payment for a particular 
course only once.   
 
 
Q:  What if class meets during my work hours?   
 

A: Provision of release time will be up to each 
agency.   
 
 
Q:  What does the program cover?   
 

A: CIP covers the cost of tuition, and 
mandatory fees.  
 
 

http://www.uedtrust.org/
mailto:Support@UedTrust.org
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Q:  What is not covered by CIP?   
 

A: CIP does not pay for:  
 

• Application, registration, certification, or 
test fees.  

 

• Books and equipment, including computers.   
 

• Meals or recreational fees.  
 

• Transportation or parking.  
 

• Late registration or drop fees. 
 

• Other fees not directly linked to instruction.  
 
Special Note: CIP will not pay for any costs that 
have been paid by other sources. All costs not 
listed in the directory may be paid at the discretion 
of UET.   
 
 
Q:  Will the funds I have access to each fiscal year 
accumulate year after year if I don't use them? 
 

A: No. However, you have funds for tuition 
assistance available to you for courses which start 
during each fiscal year of your eligibility.   
 
 

Computer Application Training (CAT) 

 
Q:  Who is eligible for CAT benefits?   
 

A: All eligible State of Ohio bargaining unit 
employees are eligible.   
 
 
Q:  What schools or institutions can I attend?  
  

A: You may attend any school that actively 
participates in the CAT program. For a complete list 
of participating schools visit the UET website.  
 
 

Q:  What if class meets during my work hours?   
 

A: Provision of release time will be up to each 
agency.   

 
 
Q:  What exactly does the program cover?  
  

A: The CAT program will pay for your 
instructional fee and instructional materials.   
 
 
Q:  What is not covered by the CAT program?   
 

A: CAT does not pay for:  
 

• College credit computer courses.  
 

• Application, registration, certification and 
test fees.  

 

• Any one-time mandatory or non-mandatory 
fee.  

 

• Hardware and commercial software.  
 

• Meals or recreational activities.  
 

• Transportation or parking.  
 

• Late registration, add/drop fees. 
 

 
Special Note: The CAT program will not pay for any 
costs that have been paid by other sources. All 
costs not listed in the directory will be paid at the 
discretion of UET.   
 
Q:  How is this program separate from CIP?   
 

A: CAT provides $1,000 per fiscal year for non-
college credit computer-training classes. CIP 
provides financial assistance for college credit or 
vocational courses.   
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Q:  Am I eligible for both CAT and CIP?  
  

A: Yes. But because they are separate 
programs, funds from the two programs may not 
be combined in any way.   
  
For additional information or questions, visit the 
UET website at www.uedtrust.org, or contact UET 
at 1 (866) 436-7900 or by e-mail at 
Support@UedTrust.org.  
  
 

Professional Enhancement Program (PE) 
 
Q:  Who is eligible for PE benefits? 
   

A: All eligible State of Ohio bargaining unit 
employees are eligible to participate.   
 
 
Q:  What Training Can I Take? 
   

A: Any conference, seminar, or short-term 
training event related to state of Ohio jobs that is 
awarded credentials from a regionally accredited 
institution, professional society, government 
agency or by the Independent Third-Party Review 
Panel.  Courses covered by CIP or CAT do not 
qualify for PE.  
 
 
Q:  How much financial assistance may I receive 
through PE?  
 

A: You may receive up to a total of $2,000 per 
fiscal year through PE.   
 
 
Q:  What if the event is scheduled during my 
work hours?   
 

A: Provision of release time will be up to each 
agency.  
 
 
 

Q:  When should I apply for my training event? 
 

A: Please allow 30 days before the registration 
deadline for processing your application.  
  
 

Online Career Exploration Tools 
 
Q:  Who is eligible?  
 

A: All eligible State of Ohio bargaining unit 
employees may use the online career exploration 
tools.   
 
 
Q.  How do I access the career exploration tools?   
 

A. Visit the UET website and login to MyUET. 
Then select “Online Career Exploration” from the 
menu. 
 
 
Q.  Would anybody have access to my files or 
monitor my progress?   
 

A. No! Your files are absolutely confidential. 
Nobody will have access to your files except the 
career exploration tools administrator who may be 
assisting you. 
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